Verhuizen binnen Amsterdam? Met smalle trappenhuizen, nauwe straatjes, parkeerproblemen? Daarin is Vrachttaxi al sinds 2003 gespecialiseerd.
Verhuizen binnen Amsterdam is een vak apart. In het centrum, maar ook in veel wijken, krijgt u te maken met factoren die verhuizen wat lastiger maken dan de gemiddelde verhuizing naar een nieuwbouwwijk.
Vaker dan elders is er geen lift in het gebouw, en is het trappenhuis erg krap. En dan hebben we het nog niet gehad over de beperkte ruimte op straat, en de beperkte plek voor de verhuiswagen en verhuislift.
Wij weten hier alles van. We doen sinds 2003 verhuizingen in Amsterdam. Onze verhuizers hebben jarenlange ervaring met de stad. Zij kennen de trucs om de inboedel uit lastige panden in de verhuiswagen te krijgen.
Geen lift, maar verhuizen over de trap is lastig
Veel Amsterdammers wonen op een etage in een wat ouder pand zonder lift. De trappenhuizen zijn vaak smal en hebben lage plafonds. De trap is vaak steil, en maakt niet zelden ook een ongelukkige draai.
Dat maakt verhuizen over de trap niet eenvoudig:
- meubels zijn al snel te groot voor het trappenhuis en de draai daarin
- door de beperkte ruimte op de trap is het vaak onmogelijk om zware objecten met meer dan twee mensen te tillen; een wasmachine van 75 kilo over een steile trap omhoog tillen is zwaar werk
- verhuizen over de trap is erg arbeidsintensief
Verhuizen met touw en blok kan niet meer
Vroeger werd vaak verhuisd door te takelen. Touw en blok werden dan aan de hijsbalk van het pand bevestigd en gebruik om de omhoog te hijsen (of te laten zakken).
Deze verhuismethode is inmiddels niet meer zo geschikt:
- hijsbalken worden niet meer onderhouden, waardoor ze niet veilig te gebruiken zijn met touw en blok
- hijsbalken zijn niet meer verplicht en ontbreken daarom bij nieuwere woningen
- soms zijn de hijsbalken alleen voor de sier teruggeplaatst (bijv. in de Czaar Peterstraat)
Bij verhuizen binnen Amsterdam is een verhuislift daarom een uitkomst.
Een verhuislift is snel en makkelijk, en daardoor goedkoper dan verhuizen zonder verhuislift.
Wij verhuizen daarom altijd met een verhuislift, tenzij dat niet kan.
Maar er kunnen nog meer obstakels zijn bij verhuizen binnen Amsterdam.
Etagewoningen met kleine ramen
In Amsterdamse portiekwoningen zit de voordeur niet aan de buitenkant van het pand.
Bij een verhuizing plaatsen we de verhuislift dan ook voor een balkondeur of de openslaande deuren van een Frans balkon.
Maar als buitenruimte aan de straatkant ontbreekt, zullen de spullen door een raam moeten. Niet altijd is dit een groot raam. Kleine ramen zijn een veel voorkomende Amsterdamse verhuisuitdaging.
De meubels die niet door het raam op de verhuislift kunnen worden gezet, zullen we over de trap vervoeren. U zult merken dat onze verhuizers hierin handig zijn, en bovendien over de benodigde spierkracht beschikken.
Weinig ruimte voor de verhuislift
Vooral in het centrum en in oude volkswijken als De Pijp en de Jordaan, zijn de straten erg smal. De stoep stelt op veel plaatsen in de stad ook weinig voor. Sommige straten hebben geen parkeerplaatsen.
Voor een verhuislift heb je alleen wel een beetje ruimte nodig. Hij moet in een bepaalde hoek worden geplaatst, waardoor hij een paar meter van de gevel komt te staan.
Het helpt dan als een verhuisteam bedreven is in het gebruiken van een verhuislift in nauwe straatjes. Ons team heeft daarin jarenlange ervaring, opgedaan doordat we ons richten op verhuizen in Amsterdam.
Weinig ruimte voor de verhuiswagen
Sommige Amsterdamse straten zijn uitzonderlijk druk met fietsers, auto’s, trams en bussen. En dan zijn er ook nog de geparkeerde fietsen en auto’s. Soms zijn er helemaal geen parkeerplaatsen in de straat. Vind dan maar eens een plaatsje voor één of twee verhuiswagens.
Wij zullen van tevoren met u meedenken over de meest handige plek voor de verhuiswagen(s). Als er parkeerplaatsen in de buurt van uw woning zijn, zullen we u vragen die vrij te houden met eigen auto’s of een gemeentelijke vergunning (TVM).
Kan dat niet, dan zoeken we naar een creatieve oplossing waarbij we niet de hele straat blokkeren.
Weg blokkeren: vergunning gemeente nodig
Helaas is het soms toch niet te vermijden om de weg tijdens de verhuizing te blokkeren. Denk bijvoorbeeld aan straten:
- zonder parkeerplaatsen
- zonder stoep
- zonder vrijliggend fietspad met berm
U heeft dan een vergunning nodig (TVM) van de gemeente Amsterdam.
Wij kunnen dat voor u regelen, dat scheelt u administratieve rompslomp.
Hiervoor vragen we € 20 ex-btw. De gemeente rekent ook kosten voor de vergunning.